Jo nyt kodin voi halutessaan tehdä hyvinkin älykkääksi. Älyvalaistus on jo melko tavallinen asia. Älyvalaistus tarkoittaa sitä, että valaisimia voi ohjata älypuhelimella tai kaukosäätimellä, tai ne voidaan ohjelmoida syttymään ja sammumaan automaattisesti joko kellonajan, liikkeen tai valoisuusasteen mukaan. Jos sinulla on kodissasi älyvalaistus, voit sammuttaa kaikki asunnon valot yhdellä painalluksella. Voit myös tehdä erilaisia esiasetuksia esimerkiksi romanttista illallista tai työskentelyä varten, ja saada haluamasi valaistuksen aikaan puhelinsovelluksella – eli ilman, että sinun tulee käydä sammuttamassa tai sytyttämässä valaisimia. Sovelluksella voi valita myös valojen kirkkausasteen ja värin.

Myös älylukot saapuneet Pohjolaan. Älylukossa on numerokoodi, minkä voi tarvittaessa uusia. Voit antaa koodin siivoojalle, lapsille, anopille, putkiasentajalle tai kenelle haluat. Enää ei ole vaaraa siitä, että avaimet hukkuisivat ja lukot pitäisi sarjoittaa uudelleen. Kerrostalossa voidaan joutua sarjoittamaan kaikki lukot, mikä tulee todella kalliiksi – paitsi jos sinulla on älylukko, minkä voi ohjelmoida uudelleen parissa minuutissa. Älylukko on täydellinen myös Airbnb-vuokranantajille. Tietoa asunnon vuokraamisesta Airbnb:n kautta löytyy heidän kotisivuiltaan.

Älykkäät ratkaisut helpottavat elämää ja parantavat turvallisuutta. Tiesitkö, että jo nyt asunnon hälytysjärjestelmään voidaan kytkeä muun muassa murtohälytin. Jos järjestelmä havaitsee, että ikkunoita tai ovia yritetään avata väkisin, se ottaa yhteyden hälytyskeskukseen – samoin kuin silloin, jos se havaitsee savua, häkää tai vesivahingon.

Millaisia mahtavatkaan olla älykodit 10 vuoden päästä?

Älykkäitä ratkaisuja aamusta iltaan

Kymmenen vuoden päästä älykkäät ratkaisut ovat olennainen osa jokapäiväisiä toimintojamme. Herätyskello skannaa kalenterisi, joten se osaa itse ratkaista sopivan ajan sinun herättämiseksesi. Kello tietää, miten kauan sinulla menee suihkussa ja aamiaista syödessä, joten se osaa laskea, pitääkö sinun nousta 6:15 vaiko 6:30.

Suihkussa sinun ei tarvitse tarttua termostaattiin – jos sellaista edes on. Suihku toimii äänikomennoilla, jolloin voit kertoa haluavasi hieman viileämpää tai lämpimämpää vettä. Todennäköisesti vesi on kuitenkin sopivaa, sillä suihku muistaa, millaisesta veden lämpötilasta pidät.

Aamiaisen valmistaminen sujuu nopeasti, sillä apuna on kameroin ja sensorein varustettu robotti. Sinun ei ehkä tarvitse tehdä muuta kuin syödä, sillä robotti hoitaa myös jätteiden lajittelun, astioiden laiton astianpesukoneeseen ja voipaketin nostamisen jääkaappiin. Jääkaappi lähettää sinulle viestin, jos voi tai maito on lopussa – tai sitten tieto lähtee suoraan lähetille, joka tuo tavarat kotiin asti. Älylukon avulla maito ei jää oven taakse happanemaan, vaan lähetti voi käydä nostelemassa maidot suoraan jääkaappiin.

Samsung jääkaappi

Kun aamutoimet on hoidettu, sähköauto on valmiina lähtöön. Se on yön aikana ladannut itsensä tuuliturbiinin tuottaman sähkön avulla, tai kenties edellisenä päivänä talteen otetulla aurinkosähköllä.

Kun palaat töistä kotiin, dronen tuoma paketti odottaa sinua. Paketissa on lääkkeitä, joita kaikkialla kodissasi olevat terveyssensorit ovat huomanneet sinun tarvitsevan. Sensorit mittaavat ruumiinlämpötilaa, verenpainetta, unenlaatua ja muun muassa sydämensykettä, joten paketissa saattaa olla vaikkapa unilääkettä tai sinkkiä nuhan torjuntaan. Vessanpönttö analysoi ulostettasi, joten paketissa saattaa olla myös ummetus- tai ripulilääkettä. Kylpyhuoneen peili tutkii ihoasi, joten saatat löytää paketista myös aknen hoitoon tarkoitettuja voiteita.

Voit jutella tekoälyn kanssa samalla, kun riisut työvaatteita. Voit puhua seinässä olevaan mikrofoniin ja pyytää konetta tilaamaan hierojan, tamponeita tai vaikkapa pesulan lähetin. Voit kysyä, koska äitisi syntymäpäivä olikaan, ja mitä tekoäly ehdottaa lahjaksi. Jos ehdotus miellyttää, voidaan paketti tilata saman tien.

Yhtäkkiä huomaat kyntesi katkenneen, mutta kynsiviilaa ei ole missään. Onneksi voit tulostaa uuden 3D-tulostimella. Seuraavaksi voit pyytää seinää vasten itsekseen noussutta sohvaa laskeutumaan alas, jotta voisit katsella televisiota. Koska tulevaisuuden talot ovat pieniä, tulee huonekalujen olla sellaisia, mitkä voivat taittua kasaan tai nousta pystyyn silloin, kun niitä ei tarvita. Televisiokin saattaa olla rullautunut kerälle päivän ajaksi.

Ahdistaako kodin suorittama vakoilu?

Älykoti tarkoittaa sitä, että kaikkialla kodissa on kameroita ja sensoreita. Tästä voi tulla vainoharhainen olo, sillä koti ikään kuin vakoilee joka liikettäsi. Mitä jos laitteet ja tiedostot hakkeroidaan? Onneksi älylaitteilta pääsee pakoon edes hetkeksi, sillä tulevaisuuden kodeissa uskotaan olevan myös tiloja, joissa signaalit eivät toimi. Kun haluat olla hetken ihan keskenäsi, voit lukkiutua komeroon piiloon.